N-VA programma 2024 voor Tongeren Borgloon: de speerpunten

 

Mobiel & leefbaar

Veel ouders durven hun kinderen niet meer met de fiets naar school laten gaan. En dat in Limburg Fietsparadijs! Wij gaan de fietspaden aanpakken om ervoor te zorgen dat fietsen naar school terug veilig wordt voor alle scholen in Tongeren en Borgloon. De verkeerssituatie rond de scholen wordt aangepakt met fietspaden, openbaar vervoer en carpoolen.

Het onderhoud van de bermen naast de wegen moet beter. De herinrichting van de ring rond Tongeren wordt versneld uitgevoerd om de Ringlaan weer toegankelijk te maken voor fietsers en voetgangers. Het zwaar verkeer moet weg uit de stadsrand.

Stoepen in Borgloon en Tongeren centrum moeten aangepakt worden. Met verzinkbare palen kunnen straten bij evenementen autovrij gemaakt worden.

Het aanbod van openbaar vervoer en deelwagens wordt verhoogd om de centra en de dorpen beter met elkaar te verbinden. Pendel- of belbussen moeten altijd beschikbaar zijn. Dorpen en steden moeten ook met elkaar verbonden worden met veilige en goed onderhouden fietspaden.

 

Veilig

Verhoog de slagkracht van de politie en zorg voor meer politie in het straatbeeld. De politie moet ook gemakkelijker aanspreekbaar zijn. Dat zal zorgen voor een verhoogd veiligheidsgevoel.

De overlast die de burgers mekaar vaak veroorzaken door onzorgvuldig en foutief gedrag, moeten beter beteugeld worden door de GAS-ambtenaren.

Camera’s worden geplaatst op plaatsen waar zich vaak problemen met overlast voordoen. Dit is efficiënt voor de beteugeling en de handhaving.

Ook kunnen veiligheidsvoorzieningen zoals bijv. Whatsapp- en BIN-initiatieven en vooral ook straatcamera’s beter uitgebouwd worden. Straatcamera’s verhogen het veiligheidsgevoel en bevorderen het beteugelen van misdrijven.

 

Een positief lokaal ondernemingsklimaat

Ruimte om te ondernemen
Voorzie rechtszekerheid en bijkomende ruimte voor ambachtelijke, logistieke en industriële activiteiten. Voorzie ook ruimte voor diensten (Officenter …)

Investeer in bedrijvige en bloeiende kernen.
Verschaf duidelijkheid en structuur door het afbakenen van kernwinkelgebieden en onderbouw deze juridisch met een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP).
Stimuleer wonen boven winkels en zet in op kwalitatieve verdichting.
Ondersteun diegenen die investeren in de kern met premies. (verhuispremie, verfraaiing pand, energiebesparende maatregelen…) Neem maatregelen om de leegstand in het centrum van Borgloon en Tongeren terug te dringen.
Bewaak de complementariteit tussen de winkels in de periferie en de kern (centrum).

Toon respect voor ondernemers en organiseer een performante gemeentelijke diensverlening.
Neem overlegorganen zoals de Gecoro en handelsoverleg  ernstig en betrek ze proactief bij het beleid. Lokaal verankerde ondernemers kennen de situatie immers het best.
Begeleid ondernemers naar het geschikte pand (bizlocator) of naar het verkrijgen van vergunningen. Beperk de administratieve overlast. Zorg voor een digitaal platform en een kwalitatief onthaalsysteem.

Parkeerbeleid en bereikbaarheid
Ontwikkel een parkeerplan en circulatieplan en zorg voor een vlotte bereikbarheid. Voorzie kortparkeergelegenheid, laad- en loszones, fietsstallingen en veilige fietsverbindingen. Geef alle inwoners 100 uren gratis parkeren per jaar of 60 minuten gratis parkeren in het centrum van Tongeren. Doorbreek het monopolie van Q-Park en huur of koop de bovengrondse parking in Clarissenstraat. Voorzie in autovrije of autoluwe staten tijdens koopzondagen en marktdagen.

Faire belastingen houden rekening met de draagkracht van de ondernemingen, zijn administratief eenvoudig en voorspelbaar.
Voer geen sluipende belastingverhoging in door het verschuiven van aanvullende personenbelasting (APB) naar de opcentiemen onroerende voorheffing (OOV). Vergeet de leegstandsbelasting niet te innen!!!

Zet in op duurzaamheid
Adviseer en ondersteun ondernemers die willen werken aan energiebesparing en klimaatacties. Voorzie voldoende publieke elektrische laadpunten. Zet in op autodelen (Cambio).

Winkel hier voor overheidsopdrachten
Sensibiliseer handelaars om in te tekenen op overheidsopdrachten. Promoot lokaal shoppen (ikkooplokaal.be) en stimuleer consumenten hiervoor.

Zet in op leefbare dorpskernen met de nodige basisvoorzieningen (krantenwinkel, bakker, kapper …)
Toegankelijkheid van het openbaar vervoer is hier van levensbelang. Investeer ook in de openbare ruimte (zitbanken, parkjes…) en in (semi) publiek toegankelijke ontmoetingsplekken (buurtkeuken, gemeenschapstuin, sportterrein …)

 

Een aantrekkelijke stad voor de jeugd

De jongeren moeten meer inspraak krijgen in het beleid via de adviezen van de stedelijke jeugdraad.

De stad voorziet een handleiding voor de organisatie van allerhande evenementen en geeft hierbij actieve ondersteuning.

Er moet meer en betere gespreide vrijetijdsruimte komen voor jongeren.

De stad moet de jeugdverenigingen actief en financieel ondersteunen bij het bekomen en onderhouden van jeugdlokalen.

Er moet een centraal meldpunt georganiseerd worden voor vakantiejobs die de jeugd online kan raadplegen

Ook hier moet de samenwerking tussen de scholen en de jeugddienst beter om hun accommodatie ter beschikking van de jeugd te stellen.

 

Stedelijk onderwijs verdient meer aandacht

De stad moet het stedelijk onderwijs weer herwaarderen en actief verder uitbouwen

De stad moet ook “taalcoaches” voorzien om anderstalige kinderen de Nederlandse taal aan te leren en hun zo voor te bereiden op het onderwijs.

 

 

Fijn wonen en genieten van open ruimte

Stoppen met de massale bouw van nieuwe wooneenheden buiten de stadskern en de

dorpscentra

Inzetten op inbreiding en renovatie van bestaande woningen

Creëren van meer open ruimte in de binnenstad en het behoud van open ruimte tussen de

stadskern en de dorpen

Toezien op het behoud en de uitbreiding van het historisch karakter van onze binnensteden

 

 

Een goed evenwicht tussen economie, natuur en wonen

Economie en ruimtelijke ordening, ze gaan hand in hand. Milieu en landbouw ook. Bovendien is landbouw, en fruitteelt in het bijzonder, een strategische economische activiteit voor onze streek. Met het juiste beleid versterken ze elkaar.

We willen de diensten economie en ruimtelijke ordening nauwer laten samenwerken.

Een integraal beleidsplan voor het gebruik van de ruimte op lange termijn biedt zekerheid aan ondernemingen en trekt investeringen aan. Een integraal ruimteplan zorgt voor een logisch en optimaal gebruik van de ruimte om de noden voor wonen, werken, vrije tijd, natuur, landbouw te beantwoorden en op elkaar af te stellen en zorgt voor een goed aansluitend mobiliteitsplan.

Voor N-VA is de heropleving van de winkelcentra van Tongeren en Borgloon een topprioriteit.

Er moet een goed stedelijk openbaar vervoer aangeboden worden om onze steden en hun dorpen met mekaar te verbinden op maat van de behoeften van de bevolking. Dat zal bovendien ook onze handelscentra ondersteunen.

Dit alles uiteraard met respect voor de authenticiteit van de dorpskernen, die moeten gepromoot worden met de creatie van ontmoetingsruimten voor de inwoners.

 

Sport voor iedereen, toegankelijk en aantrekkelijk

Realisatie van aaneengesloten sport- en cultuurzones op wandelafstand van de centra. Stoppen met het verspreid inplanten van sportinfrastructuur, ver van de centra.

Sport en cultuur moeten alzo beter toegankelijk en aantrekkelijk worden voor alle burgers, zeker ook voor de senioren.

Hiervoor moet de stad beter luisteren naar zijn eigen adviesorgaan, namelijk de Stedelijke Sportraad.

De Jekerhippodroom, een zeldzaam pareltje van sportinfrastructuur dat vele steden ons benijden, moet geherwaardeerd worden en uitgebouwd naar een multidisciplinair sportcentrum.

Ook de vele leegstaande kerken moeten zo vlug mogelijk herbestemd worden naar sport, cultuur en evenementen.

Sport kan enkel bestaan door de inzet van ontelbare vrijwilligers. Zij moeten actief gewaardeerd en ondersteund worden door de stad.

Met nog meer scholen moeten overeenkomsten afgesloten worden om hun sportinfrastructuur in de naschoolse uren ter beschikking te stellen van de bevolking.

 

Koploper worden in cultuur en toerisme

De Vlaamse regering en zijn N-VA ministers hebben de laatste jaren enorm veel geïnvesteerd in het roerend en onroerend erfgoed van onze stad, denk aan de O.L.V.-basiliek, het Teseum en het Gallo-Romeins museum in Tongeren en aan de Sint Odulphuskerk, de Stroopfabriek en de Gasthuiskapel in Borgloon.

Het is de taak van de stad om deze culturele parels maximaal toeristisch te promoten.

Voor de cultuur met de kleine “C”  vanuit het verenigingsleven is er een schrijnend tekort aan accommodatie en moet er dringend voorzien worden in meerdere multifunctionele ruimtes, verspreid over het hele grondgebied. Het kan niet zijn dat onze verenigingen aangewezen zijn op parochiezaaltjes en cafés.

We moeten uiteraard ook ons prachtig Haspengouws landschap toeristisch blijven promoten en hiervoor belevingscentra voorzien zowel in Tongeren als in Borgloon.

 

Stadsdiensten en burgerparticipatie

Heel wat inwoners maken zich zorgen dat door de fusie de stadsdiensten trager en afstandelijker gaan worden. Dit hoeft niet zo te zijn! Wij willen resoluut komaf maken met het afstandelijk beleid van de laatste jaren.

Persoonlijk contact wordt terug een deel van onze cultuur. Digitalisering helpt onze stadsdiensten om meer efficiënt te zijn, maar ambtenaren moeten ook vlot bereikbaar zijn, telefonisch of op afspraak. De loketdiensten in Borgloon en Tongeren zijn langer open buiten de werkuren en je bent er opnieuw welkom zonder afspraak. Ook als bestuur moeten we het goede voorbeeld geven met zittingen in de dorpen om uitleg te geven over het beleid en vragen te beantwoorden.

Participatie zorgt voor betere beslissingen. Adviesraden worden ondersteund en terug meer betrokken in belangrijke beslissingen. Met burgerbudgetten kunnen inwoners zelf aan de slag om hun buurt te verbeteren.

 

Last but not least…weer financieel gezond worden

Zowel Tongeren als Borgloon hebben een schuldenlast die bij de hoogste van Vlaanderen zit. Elke inwoner van onze stad wordt geboren met een schuldenlast van ruim € 1800.

Al jaren wordt de begroting opgesmukt met eenmalige ingrepen, zoals de massale verkoop van eigen gronden.

Het aantal leefloners ligt hier dubbel zo hoog als het Vlaamse gemiddelde. Ook inzake vergrijzing is onze stad een koploper.

De stad moet daarom dringend inzetten op het aantrekken van een jongere bevolking, het aantrekken van meer lokale ondernemingen en het activeren van de bevolking.

Dit zal onze stad meer bruisend maken maar ook terug financieel gezond.