Handel en economie

“It’s the economy, stupid”, is één van de bekendste campagneslogans uit de geschiedenis. Deze woorden komen van James Carville, politiek strateeg van Bill Clinton tijdens diens presidentiële campagne in 1992.

Alles begint met een goed draaiende economie, met een goed draaiend handelscentrum.

Voor N-VA is de heropleving van het winkelcentrum van Tongeren een topprioriteit.

Handelscentra over het ganse land staan onder druk. Er wordt dan al gauw met een beschuldigende vinger naar e-commerce gewezen. Terwijl nogal wat inwoners van Tongeren en Borgloon graag in Maastricht of Hasselt gaan winkelen. Winkelcentra trekken klanten aan als winkelen er gemakkelijk en aangenaam is en met een ruim aanbod, zodat je er zeker van bent dat je zal vinden wat je zoekt.

Gemakkelijk winkelen

Gemakkelijk parkeren is een belangrijke factor bij het winkelen. Een winkelcentrum moet beschikken over voldoende parking, goed bereikbaar en goedkoop. Dit is een belangrijke reden waarom consumenten T-Forum verkiezen boven de binnenstad. De bovengrondse parking in de Clarissenstraat wordt terug in gebruik genomen. Elk gezin in Tongeren en Borgloon krijgt jaarlijks een parkeer tegoed van 100 euro. Ook een goed parkeergeleidingssysteem helpt mensen om gemakkelijk parking te vinden.

Aangenaam winkelen

Vooral de structurele leegstand (meer dan 3 jaar) is meer dan verdubbeld ten opzichte van 10 jaar geleden. De verloedering die dit met zich meebrengt heeft een negatieve uitstraling op Tongeren. Nochtans is de leegstandstaks overgeheveld naar het gemeentelijk niveau en dit is een krachtig instrument om de leegstand aan te pakken. Het huidige bestuur heeft het nagelaten om hiervan gebruik te maken. Met N-VA in het bestuur zal de leegstandstaks consequent geind worden om de strijd met leegstand aan te gaan.

Daarnaast willen we met premies voor gevelrenovatie eigenaars aanmoedigen hun panden op te knappen. 

Ook wonen boven de winkels willen we stimuleren met renovatiepremies of premies om een aparte trap te installeren. Zo zijn er succesverhalen van steden waar bouwpromotoren premies ontvingen voor de renovatie van appartementen boven winkels in ruil voor een plafond op de verkoopprijs. Op deze manier kan de stad betaalbare kwaliteitsvolle woningen in de stad aanbieden. Vooral inwoners van Tongeren zelf maken gebruik van het winkelcentrum. Dus, hoe meer mensen die in de stad wonen, hoe meer klanten voor de winkels in de stad.

Tongeren is een historische stad met karaktervolle panden. Deze unieke sfeer trekt winkeliers en toeristen aan. Deze eigenheid koesteren we. Daarom pleiten we voor een beeldkwaliteitsplan om te voorkomen dat er een kakofonie van stijlen in de stad ontstaat.

Ruim aanbod

Winkels en kleine ambachten worden ondersteund met een vestigingspremie.

Veel winkeliers halen aan dat er een gebrek is aan grote winkelruimtes in Tongeren. Dit is nodig om alle koopwaren te kunnen etaleren zodat er een goede rotatie van de stock is. Zoniet, gaan winkels ten onder. Daarom willen we het vergemakkelijken om nevenliggende panden samen te voegen.

Potentiële winkeliers weten graag het aantal passanten om te weten of Tongeren een goede vestigingsplaats is. Om nieuwe winkels aan te trekken, willen we het aantal passanten in het winkelcentrum gaan tellen. Dit is ook voor het stadsbestuur een goed indicator om de effectiviteit van het beleid te monitoren. Om het aantal passanten te verhogen is een goed mix nodig van handel, diensten, kleine ambachten, horeca en wonen. Naast inzetten op handel, kleine ambachten en horeca, willen we in de komende legislatuur diensten en wonen terug naar de stad halen.

Expertise

Wie beter dan de winkeliers zelf weten het beste wat er nodig is om succesvol een winkel uit te baten. Daarom willen we het handelsoverleg herwaarderen en ondersteunen. De samenwerking tussen het stadsbestuur en de winkeliers kan beter.

Tongeren heeft een toeristische erkenning om 40 zondagen per jaar koopzondagen te organiseren. Hier kan ook meer gebruik van gemaakt worden.

Er worden in Tongeren veel acties opgezet om consumenten aan te trekken. Toch neemt de leegstand niet af. Daarom zou het niet slecht zijn om ook een expert inzake handelskernversterking om de arm te nemen.

 

Een bruisend Borgloon

De troeven van Borgloon liggen op en rond het Speelhof met de Odulphuskerk, de Burchtgracht, De Groote Mot, het Kanunnikenhuis, het Grevenhuis en de Klappoel. Daarentegen vond de laatste jaren alle ontwikkeling plaats aan de rand van de stad.

Het Speelhof en de omliggende straten worden verder ontwikkeld als trekpleister voor de eigen inwoners en toeristen met aantrekkelijke horecazaken en bijhorende terrassen waar het aangenaam vertoeven is. We ondersteunen kleine ambachten (schoenmaker, slager, hersteldienst) en speciaalzaken. De kritische massa aan winkels in Borgloon is te klein en hierdoor verliest Borgloon haar aantrekkingskracht en uitstraling als stad. Nochtans is het aantal inwoners in Borgloon fors toegenomen, dus het potentieel is er.

Het aantal parkeerplaatsen in het centrum wordt uitgebreid (o.a. door optimaler gebruik te maken van de beschikbare ruimte) en er wordt met borden aan parkeergeleiding gedaan. Gratis parkeren in Borgloon blijft behouden.

Er zijn in Borgloon soepelere regels nodig voor exploitatie. Het behoud van het historisch karakter van de stad is heel belangrijk, maar het mag geen te strak keurslijf worden.

 

Dienstverlening naar ondernemers en bedrijven

De lokale overheid vormt de schakel tussen de federale en Vlaamse overheden en ondernemers en bedrijven. Er wordt een economisch loket opgericht waar ondernemingen advies per sector kunnen bekomen. Naast handel, horeca, kinderopvang en KMOs gaat er ook speciale aandacht naar landbouw.

De lokale overheid moet in staat zijn degelijk advies te kunnen verstrekken, bijv op gebied van regelgeving, ruimtelijke ordening, premies... De diensten economie en ruimtelijk ordening werken hiertoe nauw samen, zodat het economisch loket een one-stop shop vormt voor ondernemers.

 

Ruimte voor ondernemen

Een integraal beleidsplan voor het gebruik van de ruimte op lange termijn is nodig. Dit biedt zekerheid aan ondernemingen en trekt investeringen aan. Een integraal ruimteplan zorgt voor een logisch en optimaal gebruik van de ruimte om de noden voor wonen, werken, vrije tijd, natuur, landbouw te beantwoorden en op elkaar af te stellen en zorgt voor een goed aansluitend mobiliteitsplan. In onze omgeving zien we hoe de provincie en gemeenten zulke ruimtelijke beleidsplannen opstellen. Vanuit zo een integraal ruimteplan worden dan RUP’s opgestart die beter op elkaar afgestemd zijn.

De nood aan bijkomende KMO zones en industrieterreinen in Borgloon en Tongeren is hoog waardoor we op korte termijn op zoek willen gaan naar bijkomende ruimte. De stationsbuurt van Tongeren moet dringend onder handen genomen worden. Er is vraag naar een office center in de omgeving van het station. Julianus zou bijvoorbeeld kunnen omgevormd worden tot een office center. Als meer mensen in de binnenstad komen werken zorgt dit ook weer voor extra passanten.