U bent hier
Sport, cultuur en toerisme

Algemeen masterplan sport en cultuur
Sport en cultuur zorgen er voor dat van een gemeente een gemeenschap gemaakt wordt, waar mensen mekaar ontmoeten. Wat mensen in hun vrije tijd doen, kan perfect bijdragen aan de versterking van de sociale cohesie.
Tongeren en Borgloon hebben hierin door het beleid van de voorbije 25 jaar gefaald. Door een plik-plok-beleid liggen cultuur en sport vaak kilometers van mekaar verwijderd. Om in Tongeren van het openluchtzwembad Plinius naar de sporthal Sportoase te gaan, kom je met een fiets niet toe en moet je de bijna 4 km afstand met de auto doen. Alleen cultuurcentrum de VELINX ligt op wandelafstand van de stad. De Eburonenhal in het centrum werd verkocht aan een bouwpromotor en zal dus binnenkort verdwijnen voor nog eens meer appartementen. Het voorbije bestuur heeft voor deze centraal gelegen en druk bezochte sporthal nooit een nuttig alternatief voorgesteld.
De senioren die er elke maandag komen turnen zullen naar Sportoase moeten, 3 kilometer buiten Tongeren. Het zal andermaal een leegloop worden van dit succesvol seniorenturnen.
Wij nemen een voorbeeld aan De Kimpel in Bilzen, waar een cultuurcentrum en een sportcentrum met grote parkings samengebracht zijn in een mooie parkomgeving op wandelafstand van de stad. Als je daar wil gaan sporten, zwemmen, vergaderen, een theatervoorstelling bijwonen, naar de bibliotheek gaan of een evenement organiseren, dan kan dit allemaal op deze locatie gebeuren. De Kimpel is dan ook het grote ontmoetingscentrum voor de inwoners van Bilzen en de ruime omgeving.
Voor Tongeren
Naar dit voorbeeld heeft N-VA reeds in zijn verkiezingsprogramma’s van 2012 en 2018 voorgesteld om een grote zone voor sport, cultuur en ontspanning te realiseren, gaande van de Jekerhippodroom, de tennis, Kleinveld, de Velinx, de Motten, de volkstuintjes, de grote grondpercelen van OCMW aan de Sportpleinstraat tot en met de schandalig vervallen Cerkelterreinen achter Concordia en de aansluiting op natuurgebied De Kevie.
Door de aanleg van de ZO-omleidingsweg wordt dit gebied ook helemaal ontsloten en gemakkelijk toegankelijk.
Van zwemmen tot atletiek, van voetbal tot basket, van judo tot dansen, van petanque tot mountainbike, van ruitersport tot watersport, van inlineskaten tot... theater in de Velinx, lezen in de bibliotheek, voordrachten en vergaderingen van verenigingen... alles dicht bij elkaar, efficiënt en gemakkelijk bereikbaar en bovendien binnen wandelafstand van het centrum van de stad.
Voor Borgloon
Ook in Borgloon kan een gelijkaardig masterplan gerealiseerd worden van de sportterreinen van Tivoli, de Stroopfabriek tot de Loonse Tennisclub. Ook in Borgloon ervaren we een “koterijbeleid”. Slechts een paar clubs worden bediend, op hun maat, zonder rekening te houden met de verzuchtingen van de duizenden andere Lonenaren en zonder enige blik op de toekomst.
Enige tijd geleden werden vol trots de plannen voor de sportsite op Tivoli aangekondigd. Met de huidige plannen voor Tivoli is het helaas niet mogelijk om het sportaanbod in Borgloon uit te breiden. We vragen daarom om in de plannen voor Tivoli een hal op te nemen voor indoor sporten, zoals aerobics, boogschieten en tafeltennis. De zaal in de kelder van de sporthal wordt momenteel gebruikt voor yoga en aerobics, maar is door de gebrekkige verluchting een heel onaangename ruimte.
Met dit masterplan kunnen geleidelijk aan, gestructureerd, samenhangend en planmatig grote zones van sport en cultuur gerealiseerd worden.
Met een weldoordacht meerjarenplan kunnen deze recreatiezones voor sport, cultuur en evenementen gerealiseerd worden op wandelafstand van de stadscentra. Waar de huidige verspreide infrastructuur de mensen uit de stadscentra wegtrekt, zal de realisatie van dit meerjarenplan kernversterkend werken en de mensen terug naar de centra brengen.
Zulk projecten kaderen ook in de nieuwe politiek van "inbreiding", namelijk het herbevolken van het centrum in plaats van verkavelingen en woonuitbreidingsgebieden buiten het centrum waardoor dit centrum enorme leegstand kent.
Ook met sport, cultuur en ontspanning moet deze "inbreiding" gebeuren.
Dit is" de kracht van verandering ": nieuwe inzichten en frisse ideeën voor het welbevinden van alle burgers van Tongeren-Borgloon.
Doelstellingen voor het sportbeleid
Na het huisgezin en de school is de sport het derde opvoedingsniveau voor onze kinderen. De sport is een middel om waarden en normen bij te brengen aan onze jongeren en, waar nodig, te bestendigen bij de volwassenen. Veel maatschappelijke problemen kunnen voorkomen worden door een hogere en meer kwalitatieve sportparticipatie.
Om dit doel te bereiken, moet het stadsbestuur volgende doelstellingen realiseren:
1. In de eerste plaats moet het bestuur luisteren naar zijn eigen adviesorgaan, n.l. de stedelijke Sportraad waarin de belangrijkste sportclubs van onze stad vertegenwoordigd zijn. De sportraad moet, meer dan in het verleden, steeds betrokken worden bij het uitzetten van de beleidsplannen waarin sport betrokken is. De adviesfunctie van de stedelijke sportraad mag niet langer omzeild worden door bijvoorbeeld een sporthal zoals Sportoase onder te brengen in "economie" en het openluchtzwembad Plinius in "toerisme".
2. Er moet geïnvesteerd worden in kwalitatief hoogstaande sportinfrastructuur, bereikbaar en toegankelijk voor iedereen, ook financieel. Niet alleen de competitie- maar ook de recreatiesporten moeten voldoende accommodatie krijgen. Zo is er momenteel nog geen accommodatie beschikbaar voor sporten zoals hockey, cricket en zelfs de gevechtssporten. Hieraan moet dringend verholpen worden. Ook in Borgloon is er nood aan een tweede sporthal, zodat de inwoners niet moeten uitwijken naar de omliggende gemeenten.
3. Wij hebben in Tongeren de Jekerhippodroom. Dit is vrij uniek en vele andere steden kunnen hier enkel van dromen. Stad Tongeren heeft hier echter nooit iets mee gedaan en de sporadische drafrennen zijn private initiatieven voor een beperkt publiek. Op deze site moet een mooie multifunctionele sportinfrastructuur uitgebouwd worden die toegankelijk is voor alle inwoners van onze stad.
4. De kerken, zeker de leegstaande, moeten zo vlug mogelijk herbestemd worden naar sport, cultuur en evenementen. Er bestaat al jaren een “kerkenplan” waaraan het stadbestuur evenwel nooit enige uitvoering gegeven heeft. Aan leegstaande kerken in verval heeft niemand iets.
5. De stad moet alle initiatieven ondersteunen op het vlak van sport, zowel van private organisaties als van sportverenigingen. Sportevenementen zoals Tungri Run, Ekiden, Memorial F.Schoubben e.d. moeten blijvend ondersteund worden.
6. De stad moet ook een eigen sportief aanbod opzetten dat complementair is met dat van de sportverenigingen.
7. Er moeten sport- en bewegingsactiviteiten georganiseerd en ondersteund worden voor alle leeftijdsgroepen, ook voor de jeugd en de senioren. Het bestaande succes van bijv. de jeugdkampen en het seniorenturnen moet onverminderd ondersteund worden.
8. Ook voor specifieke doelgroepen zoals kansarmen, mindervaliden, nieuwe Tongenaren en vrije recreatiesporters moet er een sportaanbod geboden worden. Bestaande initiatieven zoals Second Serve, Sport to Be, G-sport, buurtsport e.d. moeten nog uitgebreid en beter financieel ondersteund worden.
9. De vele vrijwilligers verdienen nog meer aanmoediging en ondersteuning, want zij zijn onmisbaar voor de realisatie van al deze doelstellingen.
10. Μet alle scholen moeten overeenkomsten afgesloten worden om hun lokalen en hun sportinfrastructuur ter beschikking van de bevolking te stellen in de naschoolse uren en dit niet alleen voor de sport maar ook voor de cultuur en het verenigingsleven.
11. Het bestaande overleg tussen het bestuur van Sportoase en het stadsbestuur moet blijven om permanent te waken over een gezond evenwicht tussen de sportieve kalender en de niet-sportieve evenementen. Bij conflict moeten de sportverenigingen van onze stad altijd voorrang krijgen.
Doelstellingen voor cultuur en toerisme
Tongeren en Borgloon zijn historische steden met elk hun eigen geschiedenis. Hun erfgoed, geschiedenis en cultuur zijn hun grootste handelsmerk en dus ook hun grootste toeristische troeven.
De Vlaamse N-VA ministers Jan Jambon voor Cultuur en Mathias Diependaele voor onroerend erfgoed hebben in de voorbije legislatuur enorme investeringen gedaan in Tongeren en Borgloon.
Alleen al in onroerende erfgoed en cultuur heeft het Vlaams Gewest méér dan 10 miljoen euro geïnvesteerd in Tongeren en méér dan 2 miljoen in Borgloon.
Met deze belangrijke financiële en logistieke ondersteuning kon in Tongeren o.m. de toren van de O.L.Vrouwbasiliek gerenoveerd worden en toegankelijk gemaakt voor het publiek, kon het Gallo Romein Museum belangrijke thematentoonstellingen organiseren, kon het stadhuis mooi gerestaureerd worden. Allemaal belangrijke trekpleisters voor toerisme en cultuurbeleving.
Met deze belangrijke financiële en logistieke ondersteuning kon in Borgloon o.m. de Sint-Odulphuskerk prachtig gerestaureerd worden, zodat het nu een toeristisch trekpleister geworden is en benut kan worden als uitstekende concertzaal. De dorpskapellen over het hele grondgebied werden gerestaureerd en het belevingscentrum over de geschiedenis van de Graven van Loon in de Gasthuiskapel zal binnenkort opengaan. De Stroopfabriek werd in de vorige legislatuur al gerestaureerd.
Allemaal cultureel-toeristische pareltjes die enkel de met die belangrijke Vlaamse subsidies van onze N-VA ministers gerealiseerd konden worden..
Uiteraard moeten Tongeren maar vooral ook Borgloon hun bijzonder mooi landschappelijk erfgoed koesteren en promoten. Vooral Borgloon moet er alles aan doen om het massatoerisme voor de bloesems en de boomgaarden naar zich toe te trekken. Hiervoor moet er, zo kort mogelijk bij het stadscentrum, een belevingscentrum gebouwd worden met info over het Haspengouwse landschap. Dat moet in elke publiciteit aangekondigd worden als het vertrekpunt van wandel-, fiets- en Vespatochten.
Het is de eerste en belangrijkste taak van het stadsbestuur om deze prachtige aantrekkingspolen, die onze fusiestad werkelijk op de kaart zetten, maximaal te ondersteunen en wereldwijd publicitair te promoten.
Ons cultuurcentrum De Velinx moet op de ingeslagen weg verder gaan en zijn programmatie verder richten op de wensen van de bevolking. De bezoekersaantallen zijn de laatste jaren enorm gestegen en het stadsbestuur moet erop toezien dat deze verworvenheid niet verloren gaat.
Ook de bibliotheek, gevestigd in De Velinx, moet het bestaand goede beheer handhaven. Onze bibliotheek is een voorbeeld en een voorloper door al vanaf O1-01-2018 over te gaan van het provinciaal naar het eengemaakte bibliotheeksysteem op Vlaams niveau. Door de fusie met de bibliotheek van Borgloon kunnen nu in beide deelgemeenten de boeken van de beide bibliotheken gereserveerd worden.
Het stadsbestuur moet evenwel dringend werk maken van behoorlijke infrastructuur voor cultuur met de kleine "C", met name vergaderruimten en ruimten voor kleine evenementen voor verenigingen allerhande die nu al te vaak afgestemd zijn op vergaderzaaltjes boven een of ander café. Veel verenigingen kunnen nu niet behoorlijk terecht voor hun vergaderingen, repetities, voordrachten en kleine opvoeringen.
De stad moet een repertorium maken van alle beschikbare eigen zalen en particuliere zalen (bijv. parochiezalen) met financiele en andere condities van elke zaal.
Deze zalen moeten uniforme laagdrempelige tarieven hanteren en ook vlotte regelingen voor een rendabele drankverkoop, zodat ze toegankelijk worden voor verenigingen en deze er ook nog financieel wat aan kunnen overhouden.
De stad moet toezien op de permanente kwaliteit van deze zalen, het meubilair en de apparatuur ( tafels, stoelen, geluid, beeld enz.).
De stad moet ook met de scholen overeenkomsten afsluiten om zowel klas- en studielokalen als de open ruimte (speelplaatsen) ter beschikking te stellen van het verenigingsleven.
Het hele aanbod moet door de stad duidelijk ter beschikking van de verenigingen gesteld worden. Dit kan door publicatie op de stedelijke website waarop ook mogelijkheid tot online reservering voorzien is, maar ook door organisatie van een evenementenloket in het administratief centrum waar alle nuttige informatie kan bekomen worden.
De verenigingen en de lokale culturele actoren werden in het verleden ook te weinig betrokken in cultuurevenementen. Daarom moet het stadsbestuur in de eerste plaats consequent advies vragen aan de stedelijke cultuurraad en ook met de adviezen rekening houden.
Er wordt ook veel te veel geld besteed aan externe kunstenaars en performers. Onze eigen kunstenaars komen onvoldoende aan de bak.
De Pliniussite ligt er al jaren verlaten bij en moet uitgebouwd worden tot een multifunctionele evenementensite met alle technische basisvoorzieningen, ook op de weide ( elektriciteit, water , verharding ondergrond e.d.)
Ons cultureel erfgoed moet verder gedigitaliseerd worden door op elk monument een QR-code aan te brengen, zodat de bezoeker via zijn smartphone onmiddellijk alle info krijgt en het bezoek aan de stad zoveel boeiender wordt.